
Jinekolojik endoskopi, belirli bölgelerin kamera ile görüntülenmesi esasına dayanan bir ameliyat metodudur. Jinekolojik endoskopi denildiğinde akla kapalı ameliyat teknikleri gelmektedir. Bu teknikler, laparoskopi ve histeroskopi yöntemleridir.
Laparoskopi, jinekolojik ameliyatlarda açık cerrahiye önemli bir alternatif yöntemdir. Laparoskopi, halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinmektedir. Laparoskopi operasyonunda tıbbi yüksek çözünürlüklü ve büyütme özelliği olan kameraların karın boşluğundan sokulur. Bu sayede net ve berrak görüntüler elde edilir. Bunun yanı sıra açık ameliyatlarda, derinde bulunan ve ulaşılması zor olan bölgelere laparoskopi el aletleri sayesinde de kameralar ile birlikte rahatlıkla ulaşılıp, gerekli müdahale yapılabilmektedir. Karın boşluğu, ameliyata başlamadan önce, göbek deliğine yerleştirilen veress iğnesi yardımıyla şişirilir. Bu sayede oluşan hava odacığı ameliyatın rahat bir şekilde yapılmasını sağlar.
Jinekoloji de laparoskopinin kullanıldığı branşlar arasında yer almaktadır. Jinekolojik laparoskopi operasyonları, tanı yani diagnostik ve tedavi yani terapötik amaçları ile kullanılmaktadır. Operasyon, fallop tüplerinin bağlanması (kadın üreme organına yumurta taşıyan tüpler), over kist (yumurtalık kistleri) ameliyatları, dış gebelik ameliyatları, kronik kasık ağrısı, kadınlarda kısırlık tedavileri, jinekolojik kanserler gibi pek çok farklı rahatsızlık için kullanılmaktadır.
Kapalı cerrahi operasyonu olan laparoskopinin, açık cerrahi operasyonlara göre daha avantajlı olduğu bilinmektedir. Bu avantajlar;
Kapalı ameliyatlar arasında yer alan histeroskopi, tanısal ya da tedavi amaçlı kullanılan bir operasyondur. Histeroskopi ile kamera sistemine monte edilen milimetrik kalınlıktaki, ince optik sistemle rahim ağzından girilir. Bu sayede rahim içi ve tüpler ile rahime açılan ostium kısmı incelenir. Bu operasyonla, rahim içi anomaliler için hem tanısal histeroskopi, hem de tedavi amaçlı operatif histeroskoskopi yapılmaktadır.
Histeroskopi tanısal ve tedavi amacıyla iki farklı amaçla yapılmaktadır. Tanısal histeroskopi, muayenehane şartlarında, sakinleştirici ile uzman hekim tarafından yapılabilir. Hekim tarafından tedavi amaçlı histeroskopi planlanıyorsa, o zaman genel anestezi ile ameliyathanede yapılması gerekmektedir.
Operasyonda, rahim içi serum ile şişirilir. Bu şişlikten oluşan boşluk sayesinde, rahmin ağzından optik sistem gönderilir. Bu optik sistem görüntüyü ekrana yansıtır ve bu sürede anomaliler tespit edilmektedir. Histeroskop optik sisteminde kullanılan aracın dış kılıfı, farklı tiplerde kesici uçlara ve kanama kontrolünü sağlayacak uçlarla donatılmıştır. Operasyon günübirlik olarak gerçekleştirilebilir ve hasta aynı gün taburcu edilebilir. Histeroskopiden sonra hastada, vajinal akıntı, kramp ya da kasık ağrısı görülmesi olağandır. Eğer şiddetli karın ağrısı, ateş, kötü kokulu ve aşırı akıntı, fazla kanama gibi komplikasyonlar, rahim içi zarı enfeksiyonu yani endometrite işaret etmektedir. Bu nedenle hasta değerlendirilip muayene edilir.
Histeroskopi operasyonu esnasında, rahim içine verilen sıvı damarlara geçerek beyin ödemine yol açabilir. Bunun yanı sıra anesteziye bağlı komplikasyonların oluşma ihtimali vardır. Ayrıca rahime kesici aletle işlem yapıldığı için delinme, yaralanma, aşırı kanama ve enfeksiyon ihtimalleri de mevcuttur.
Histeroskopi işlemi için en uygun zaman adetten sonraki ilk haftadır. Bunun nedeni ise adetten sonraki ilk hafta dışında kalan dönemlerde, rahim içi endometrium tabakası oluştuğu için görüntüleme işlemi sağlıklı gerçekleşmemektedir.
4352 Market St
#3200 Philadelphia, PA 19103
(215) 569-0455
6 Split Rock Drive
Cherry Hill, NJ 4563
(856) 323-9746
343 Main St
#232 Singapore, SG 67867
(657) 898-0455
89 Kingstreet St
#3200 London, PObox 19103
(433) 896-0455