4 boyutlu ultrasonla görüntüleme tekniği, en son teknoloji kullanılarak gerçekleşmektedir.
4 boyutlu ultrasonda, yüksek frekanstaki ses dalgaları kullanılır. Bu sayede görüntüler en hızlı şekilde ekrana yansıtılır. 4D ultrason yöntemi ile görüntüleme bebeğin muayene anındaki tüm hareketleri an be an görüntülenir ve ekrana yansıtılır. Görüntüleme yöntemi bir bakıma bebeğin video kaydının alınması ya da fotoğrafının çekilmesi işlemi olarak da açıklanabilir. 4D ultrason, gerçeğe en yakın sonuçları vermektedir. Doğmadan bebeğin gerçek görüntüsünün elde edilmesi, özellikle baba adaylarının çocukla kuracakları bağı güçlendirmektedir.
Aileler tarafından en çok tercih edilen görüntüleme yöntemi olan 4D ultrasonun çalışma prensibi, kulağın duyamayacağı frekans aralığındaki ses dalgalarının prob ile dokuya yollanması şeklindedir. Dokuya yollanan ses frekansları, monitör üzerinde bebeğin görüntülenmesini sağlamaktadır.
4 boyutlu ultrasonda, bebeğin içinde bulunduğu amniyon sıvısının miktarı önem taşımaktadır. Bu sıvının görüntülemeye olanak tanıyacak miktarda olması gerekmektedir. Amniyon sıvısının miktarı, hamilelik haftasına göre normal oranlarda olması sağlıklı bir görüntüleme yapmanın birinci koşuludur. Aksi durumlar, görüntü kalitesinde düşmeye ve hatta hiç görüntüleme yapılamamasına yol açar.
4 boyutlu ultrason, diğer görüntüleme yöntemleri ile benzer şekilde gerçekleştirilmektedir. Muayene için anne adayının sırt üstü uzanması istenir. Annenin karnı açılır ve özel bir jel sürülür. Bu jel tabakası ile ses dalgalarının iletilmesi kolaylaştırılır. Ardından anne karnına prob cihazının tutulması ile görüntüleme sağlanır. İyi bir görüntü elde edilmesi için prob cihazı annenin karnında dairesel hareketlerle çevrilir.
4 boyutlu ultrasonun anneye ve anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Ses dalgaları kullanılarak görüntüleme yöntemi yapılmaktadır ve radyasyon içermez. 4 boyutlu ultrason sayesinde bebeğinizin güldüğünü, kaşını çattığını ve kısacası o an içindeki hareketlerini görebilirsiniz.
4 boyutlu ultrason muayenesi, hamileliğin 18 ile 32. haftaları arasında uygulanabilir. En iyi görüntüleme ise 26. ve 30. haftalar arasında alınır. Bunun nedeni bebeğin cilt altı yağ dokusu geliştiği için daha güzel bir görüntünün elde edilecek olmasıdır. 30. haftadan sonra ise bebeğin anne karnındaki yeri daraldığı ve pelvise doğru indiği için net görüntü alınması oldukça zordur. Ancak uygun durumlarda 32. haftadan sonra da yapılabilir. Muayene 20 dakika ile 40 dakika arasında sürmektedir. İnceleme yapılabilmesi için bebeğin pozisyonu da büyük oranda önem taşımaktadır. Eğer bebek uygun pozisyonda değilse, yüzü arkaya dönükse ya da başı aşağı inmiş ise görüntüleme işlemi yapılmayacaktır. Böyle durumlarda bebeğin istenilen pozisyona gelmesi beklenir. Bu sırada annenin dolaşması ve tatlı bir şeyler yemesi istenebilir. Bundan sonra eğer bebek uygun pozisyona gelmiş ise tekrar muayene gerçekleştirilerek istenilen görüntü elde edilir.
4 boyutlu ultrason muayenesi ile bebeğin kafa kemikleri, beyin, yüz, omurga, göğüs kafesi içi, kalp, karın organları, mide, bağırsak, böbrekler, kollar ve bacaklar (el ve ayak dahil) ayrıntılı bir şekilde incelenir.
4 boyutlu ultrasonun en güzel yanı, anne karnındaki bebeğin bire bir canlı olarak görüntülenmesidir. Bebeğin anlık hareketleri monitör aracılığıyla ailelere gösterilir. Bu görüntüleme yöntemi, bebeği için endişe duyan anne adaylarını psikolojik olarak rahatlatmaktadır. Çünkü bebek o an anne karnında nasılsa ekrana da o yansımaktadır. Bunun yanı sıra özellikle baba ile çocuk arasındaki ilk bağın kurulması açısından, 4D ultrason çok büyük avantaj sağlamaktadır.
Öncelikle 4 boyutlu ultrason yöntemi, yüksek görüntü kalitesine sahiptir. Bebeğin tüm hareket ve uzuvları bu sayede net bir şekilde görüntülenir. Tıbbi açıdan değerlendirildiğinde, 4 boyutlu ultrasonun, 2 boyutlu ultrasona göre verdiği bilgiler fazla değildir. Ancak, yarık damak, yarık dudak gibi bazı doğuştan gelen sakatlıkların daha net tespit edilmesini sağlaması açısından büyük önem arz etmektedir. Ailelere 4 boyutlu ultrason ile görüntülenme yapılsa da mutlaka 2 boyutlu ultrasonu da ihmal etmemeleri önerilmektedir. Çünkü bebeğin yüz kısmı net görülse de iç organlarının değerlendirilmesinde 4 boyutlu ultrason bazı sınırlılıklar içermektedir.
4 boyutlu ultrason, bebeğin anne karnındayken görüntülenmesini sağlayan bir yöntemdir. Son model teknolojik cihazlar ve yazılımlar sayesinde, doğumdan önce bebeğin görüntülenmesi sağlanır. Anne ve babalar, 4 boyutlu ultrason ile bebeklerini görmek için 9 ay beklemek zorunda değiller. Ebeveynler için büyük bir deneyim olan bu yöntem, doğum heyecanını ailelere yaşatıyor. Bebeğin kime benzediği tartışmaları, henüz bebek anne karnındayken başlıyor. Çünkü, 4D ultrason yöntemi ile görüntüleme bebeğin muayene anındaki tüm hareketleri an be an görüntüleniyor ve ekrana yansıtılıyor. Görüntüleme yöntemi bir bakıma bebeğin video kaydının alınması ya da fotoğrafının çekilmesi işlemi olarak da açıklanabilir.
4352 Market St
#3200 Philadelphia, PA 19103
(215) 569-0455
6 Split Rock Drive
Cherry Hill, NJ 4563
(856) 323-9746
343 Main St
#232 Singapore, SG 67867
(657) 898-0455
89 Kingstreet St
#3200 London, PObox 19103
(433) 896-0455